ST Fusion band

3. novembar 2018.

Sala Narodnog pozorišta u Nišu

20:00h

Suorganizator koncerta Niške muzičke svečanosti – NIMUS 2018

 

St Fusion počeo je prvobitno kao ST Duo, kada su se u Tokiju 2003. god. kada su se upoznali japanka Satomi Mormoto (vokal, klavir, klavijatura, koto) i kanarski muzičar Tomas L-P Cruz (bas, gitara, šamisen, koto) . Oformili su bend 2004. godine, tokom snimanja svog prvog albuma pod nazivom “Occiriental”, pokazujući bez oklevanja, bezobrazan, iskren duh.
Od svog prvog nastupa uživo u januaru 2004. godine, u Lercaro Palati u La Laguni, Tenerife, bend je svirao u svim većim pozorištima i istorijskim izdanjima na ostrvu Tenerife. Nastupali su na festivalima na Kanarskim ostrvima: Gran Canarias, La Gomera, Lanzarote i Fuerteventura, kao i u Alikanteu i Brazilu.

U septembru 2006. godine, nastupili su na prestižnom “Mercat de Musica Viva” u gradu Vic, Katalonija. Takođe su nastupali u Persimon Hall i Tessela Hall u Tokiju. U aprilu 2006. godine, St Fusion je snimio svoj drugi CD-DVD, pod nazivom “Diagonal”. Objavljen je u junu, koncertom u Auditorijumu Tenerife (Auditorio de Tenerife). Njihova muzika sadrži elemente standarda modernog džeza, tradicionalne japanske muzike i brazilskog MPB (Música popular brasileira).

Svaki od muzičara u St Fusion bendu ima bogatu muzičku biografiju i veliko profesionalno iskustvo stečeno tokom rada na različitim muzičkim projektima.
2010. godine, izdali su svoj treći album pod nazivom “3” na kome nastavljaju da pokazuju svoj muzički kvalitet i zrelost kao bend. Ovaj album je nagrađen od strane UFI (Union of Independent Phonographic Spain), kao najbolji džez album 2010. godine. Svoj novi CD, “Overview”, koji predstavlja kompilaciju najboljih kompozicija benda, izdali su 2011. godine.

ČLANOVI BENDA

Satomi je diplomirala na Univerzitetu Umetnosti i Muzike u Tokiju i magistrirala je Early Music na Guildhall Univerzitetu Muzike i Drame u Londonu. Tu je stekla i master diplomu iz vokalne obuke.

Satomi je nastupala kao solista sa ciriškim orkestrom i u sopran duetu u Tokiju. Imala je koncerte u Guildhall School of Music and Drama u Londonu, Shinagava Curian Hall, Yokohama Museum, Yokohama English Hall, Tokyo Art Theatre, Gotanda Planetarium, Shinagawa Guild Hall u Tokiju, Auditorium of Lerida u Španiji, Auditorium of Tenerife “Adan Martin”, i Auditorium Alfredo Kraus u Las Palma de Gran Canaria.

Nastupala je na raznim festivalima, u pozorištima i klubovima kao što su Festival de Jazz de Canarias Heineken, Transitos, Costa de Musicas (Lanzarote), Atlantico Sonoro (La Gomera), Keroxen (Tenerife), Vic (Barselona), Auditorio de Tenerife, Auditorio de Mutxamel, Tom Jazz (Sao Paolo), Sesc (Bauru, SP), Sesc (Riberau Preto, SP) Tessera Hall (Tokyo) B Flat (Tokyo), Espacio Canarias (Madrid), Gira con el Ministerio de cultura (GPS) Valencia, Santiago, Valladolid i Gijon, Teatro Leal (La-Laguna, Tenerife), Patio de Los Cipreses del Cabrera Pinto (La Laguna, Tenerife), ex Convento de Santo Domingo (La Laguna, Tenerife).

Satomi je nekoliko puta pevala kao solista sa Chamber Music Orchestra of Tenerife, izvodeći program barokne muzike. Njena širina muzičkog iskustva dovela je do toga da dve godine svira orgulje u crkvi Svetog Luke u Londonu, i radi na programu za Festival de Opera de Tenerife od 2004-2009 i 2012. Bila je član pevačke grupe Chelsea Consort iz Londona, specijalizovane za englesku muziku 20. veka. Satomi je bila profesor klavira i solo pevanja u Tokiju od 1994. do 2001. godine i nastupala je sa Tokyo Opera Singers pod dirigentom Seigi Ozawa.

Trenutno, redovno nastupa sa Polo Orti, Morimoto Sisters, Entre2, Virginia Guantanamera i ST Fusion.

 

Tomás L-P Cruz dolazi sa Kanarskih ostrva. Diplomirao je na Liceu de Barcelona 1999. godine, nakon dve godine studija. Potom je prešao u Madrid da nastavi svoje studije, gde je počeo da uzima časove kod Tony Garcia Araque. 

  1. godine, Tomás je dobio stipendiju za master studije u Orchestral Training u klasi Thomasa Martina u Guildhall School of Music and Drama u Londonu. Po završetku master studija, preselio se u Tokio, gde je proveo godinu dana proučavajući tradicionalnu japansku muziku i učeći Shiamisen i Koto.

Tomás je nastupao u mnogobrojnim simfonijskim orkestrima, orkestrima kamerne muzike, grupama renesansne i barokne muzike, kamernim ansamblima, grupama džez, brazilske i World Music muzike itd. Njegova muzička karijera razvijala se na svim kontinenata, a radio je u Španiji, Engleskoj, Portugalu, Italiji, Brazilu, Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj i Japanu.

Kao producent, potpisao je 15 albuma i učestvovao je na preko 30 projekata. Bio je profesor na Conservatorio Superior Canarias, i snimao je sa istaknutim muzičarima kao što su Milton Nascimento, Joyce, Danilo Caymmi i Roberto Menescal. Neki od njegovih radova dobili su značajna nacionalna priznanjia i međunarodne nominacije, kao što je ST Fusion album “3”, ili Projecto Brasileiro. Kao organizator, koordinator ili producent bio je odgovoran za više od 1.000 događaja a radio je i kao direktor festival i izdavačkih kuća. Bio je menadžer i pisao program za  Teatro Leal de La Laguna.

 

Migel Manescau je rođen 23. oktobra 1976. godine u Bogoti (Kolumbija). Kasnije se preselio na Tenerife (Kanarska ostrva), gde je svoju muzičku karijeru otpočeo sa 14 godina. Počeo je da proučava gitaru i uči pop i rok stilove. U tom periodu imao je i svoje prve javne nastupe sa bendovima kao što su “Sin folosofia” ili “Dale Pedales” i kao rezultat brojnih pozitivnih iskustava odlučuje da se bavi muzikom profesionalno. Imao je veliku sreću što je učio od muzičara kao što su Jesus Gonzalez “Pinguino”, Johnny Martinez, Manolo Rodriguez, Herman ili Elisha Lloreda Ruskin i tako je počeo da se interesuje za druge muzičke pravce kao što su Jazz, Funk, Bossa, Latino itd. Pod uticajem muzičara Miguel Manescaua pohađao je kurseve i seminare u Madridu, Barseloni, Kubi, Francuskoj i Kanarskim ostrvima koje su držali umetnci kao što su Eric Marienthal, Victor Bailey, Stanley Jordan, David Gilmour, Sylvain Luc, Dave Santoro , Filo Machado Yamandu Costa, Chuck Loeb, Michel Camilo itd. Razvijao je svoje veštine kroz javne nastupe i kao aranžer na mnogim projektima. Neki od značajnijih radova uključuju: “Opala” (Bolero), “Jazz ..ta” (Acid Jazz), “Black Dog Guitar Trio” (Jazz) i “Lorena Garcia Group Funk” (Funk & Soul).

Trenutno radi sa raznim bendovima kao što su “Manescau & The Latin Quintet” (Latin Jazz),” Hennna Hito Trio “(Jazz Fusion & New Jazz),” St Fusion” (Jazz & Folk),” Guitar Juice” (Gipsy Jazz), Tenerife Algarve Connection, Trovafeeling (Bolero), “The Cumbancha” (traditional Cuban music), Beatriz Alonso (Mestizaje), Three Gardenias (Bolero) i Alberto de Paz (kantautor).

 

Rođen u Puerto de la Cruz (Tenerife), Akior Garcia počeo da svira bubnjeve sa 13 godina. Uzimao je časove kod Jose Isidro “Pepucho” i Jose Miguel Mendez “Churchi” u Escuela Mancomunada de los Realejos, i studirao modernu harmoniju u klasi Sergio Garcia.

Akior je snimao sa mnogim umetnicima kao što su Andi Deris (Helloween), Jose Velez, Jose Manuel Ramos, Braulio, Isabel Gonzalez, Morimoto Sisters, Marta Solis, i Salvador Escobar.

Trenutno je profesor na la Escuela Munisimal de Musica de Adeje.